Spelmansstämman i Ramsele sker alltid vecka 33, den tredje helgen i augusti.

Platsen för stämman är natursköna Rafnasils* Kulturområde. Där finns Hembygdsgården, Ramsele Konferens & Forskarcentrum samt Hantverkshuset, som alla bidrar med lokaler och service vid vår stämma.

Vi hälsar alla spelmän och instrument välkomna, såväl traditionell folkmusik som utövare av andra musikgrenar. Här spelas det till största del akustisk musik!

För oss är de tillresta spelmännen våra viktigaste personer, utan spelmän blir det ingen musik!
Vår förhoppning är att spelmännen skall trivas hos oss och ha det bra, ett koncept som Anna-Dea Edman/Sundin införde redan första stämman 1997.

Rafnastämman bygger på spontanitet:
Det är spelmännen som bestämmer var, när och med vilka man vill spela.
På Hembygdsgården finns många trevliga ”kryp in” att spela i. Populär är den gamla Ladugårdens övervåning, där spelar man gärna och vi har nu delat upp spelningarna där, i halvtimmar. För att ge plats och tid, till så många spelglada som möjligt.
Även Hörsalen i Forskarcentrum är ett uppskattat spelställe.

Utöver spontan musik har vi årligen fasta programpunkter med bl.a. Invigning i Kyrkan, Allspel, Grand Final mm. Läs mer om vårt Program under fliken ”Program”

När vädret så tillåter bjuder spelmännen på fantastiskt buskspel på Hembygdsgårdens tun, det är musik överallt, i många olika musikstilar. Det händer att även publiken deltar med sång, när det passar.

Deltagarna på stämman kommer från när och fjärran, både spelmän och publik. Många Norrmän återkommer år efter år, många har rest lång väg för att besöka Ramsele för att få spela eller lyssna till genuin spelglädje.

Det kostar ingenting att besöka stämman – fri entre' till stämmo-området.

Rafnastämman arrangeras av den ideella föreningen Rafnastämman Vänner, där allt arbete före, under och efterstämman utförs av ideella krafter. Under själva stämman har vi ca 80 personer igång för att sälja lotterier, kolbullar, nybakat tunnbröd, kaffeservering och torsdagens Rakfiskfest mm.

*Rafnasil är ett fornnordiskt namn för Ramsele.
Rafn betyder Korp och Sil betyder sel = lugnt vatten.
Ramsele betyder alltså Korpselet.